XIV. Kéknyelű Virágzás Ünnepe
2016. június 4., szombat, 10:30

A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Badacsonytomaj Város Önkormányzata és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közös szervezésében került megrendezésre immáron 14. alkalommal a Kéknyelű Virágzás Ünnepével egybekötött szakmai konferencia és borlovagrendi találkozó, amelynek helyszíne a badacsonyi Intézet volt.

A 2016. június 4-én megtartott rendezvény, szakmai program fővédnöke Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja volt.

A vendégek megérkezését követően, sor került az IBOS és Ramassetter Emléktáblák koszorúzására. Az előadások között elsőként Minya Mihály pénzügyőr dandártábornok, NAV Központi Irányítás Jövedéki Főosztály főosztályvezetője „A borágazatot érintő jövedéki szabályozás várható változásai” címmel tartotta meg érdekfeszítő tájékoztatóját. A borászatokat érintő jövedéki rendszer egyszerűsítéséről szóló beterjesztett törvényjavaslatot várhatóan június 2. felében fogadja el a parlament, amely 2017. január 1-től lép hatályba (egyes részeit már az idei évben is alkalmazni kell). A javaslatban megszüntetnék az adóraktárak többségét, néhány kivétellel egyetlen adóraktár lenne a jövőben. A hazai borászatok zöme egyszerűsített adóraktár maradhat vagy kisüzemi bortermelővé (új fogalom) válhat. A javaslat további céljai között szerepel az adminisztrációs terhek csökkentése és átállás az elektronikus kapcsolattartásra az adóhivatallal.

Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke „A borok pozitív humánéllettani hatású vegyületeihez kapcsolható új kutatási eredmények” című előadásában a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetében végezett, az emberi egészségre ható összetevők kutatási eredményeiről számolt be, amely egyrészt a melatonin nevű hormon vizsgálatára irányult. A melatonin az agyban elhelyezkedő tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős, kritikus szerepet játszik az ébrenlét és az alvás ciklusainak szabályozásában. Emellett antioxidánsként is működik. Az vizsgálatok során a szőlőbogyó részeiben is kimutatták. A bogyóban nagyságrendben annyi melatonin található, mint amennyi rezveratrol.

Az előadásokat követően a Borrendek felvonultak a Panoráma térre, majd Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta a virágzó Kéknyelű ültetvényt.

Az országos borlovagrendi találkozóval egybekötött rendezvényen a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend idén is új tagokat avatott, név szerint: Minya Mihály, Mojzes Péter, Szabó István és Takács Szabolcs.

A programok sorában a Badacsonyi Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2016. évi borversenye keretében megrendezett XIII. Kéknyelű Borverseny eredményhirdetésére került sor.

A 2016. évi Kéknyelű borversenyre 43 minta érkezett, amelyből 14 tételt aranyéremmel, 18 tételt ezüstéremmel és 11 tételt bronzéremmel jutalmaztak a bírálók. Az oklevelek és a különdíjak átadása után, borkóstoló keretében bemutatásra kerültek a verseny aranyérmes minősítésű borai, így a nagyközönség is megismerhette az Istvándy Pincészet, a Borbély Családi Pincészet Kft., NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok, a Varga Pincészet Kft., a Fata Pince, a Madaras Pince, a Szabó Családi Pincészet, Nagy Sándor, a Laposa Birtok Kft., kiváló minőségű, különböző évjáratú tételeit. A borlovagrendek ezt követően a Hotel Halászkert-ben a Badacsonyi borvidék meghatározó fajtáiból összeállított borkóstolón vehettek részt, amelyen bemutatkoztak a borvidék jelentősebb pincészetei.

Reméljük a plébános úr áldása a bő és jó termés reményében nemcsak a Kéknyelűre szállt, hanem minden szőlőtőkére, amelyből dolgos kezek munkája során bor készül.

Az eseményről bővebben olvashat [ITT]!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.