XIII. Kéknyelű Virágzás Ünnepe
2015. június 6., szombat, 14:40

A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Badacsonytomaj Város Önkormányzata és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közös szervezésében került megrendezésre immáron 13. alkalommal a Kéknyelű Virágzás Ünnepével egybekötött szakmai konferencia és borlovagrendi találkozó, amelynek helyszíne a badacsonyi Intézet volt.

A 2015. június 6-án megtartott rendezvény, szakmai program fővédnöke Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára volt.

A vendégek megérkezését követően, Knolmajer Ferenc nagymester megnyitója keretében köszönetet mondott a megjelent borrendeknek, hogy a rendezvényt - amely egyben országos borlovagrendi találkozó is - megtisztelték jelenlétükkel. Díszoklevelet adott át Tóth János Zoltán volt nagymesternek a borlovagrendben, borlovagrendért végzett tevékenységéért.

Az előadások között elsőként Czerván György „Az agrárgazdaság aktualitásai - A szőlő–bor ágazat szerepe az agrárgazdaságban” címmel tartotta meg érdekfeszítő tájékoztatóját.

Felvázolta a bortermelés és borfogyasztás alakulását 2008 óta napjainkig, majd beszámolt a borexport és import alakulásáról. Ezt követően a borágazat támogatási lehetőségeiről tájékoztatta a jelenlévőket. Elmondása szerint a hatályos rendelkezések alapján Magyarország a következő 5 évben 145,5 millió euró felhasználásra jogosult (amely évente 29 millió eurót jelent), ilyen jelentős mértékű támogatással az ágazat a rendszerváltás óta nem számolhatott. A szőlő –bor ágazat EU-s piaci támogatása 2013. október 16-tól kezdődött, évente 8,5 milliárd forint jutott az ágazathoz.

A szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása jogcímen eddig 100 millió euró támogatás lekötése törtét meg, e mellett a borászati gépek és berendezések támogatási jogcím vidékfejlesztési forrásból folytatódik.

Jó hírként közölte, hogy 2020. végéig sikerült a jelenlegi SAPS rendszer elvén alapuló alaptámogatási rendszert tovább vinni. 2015-től a területalapú támogatási rendszer nagy változása, hogy a kifizetések korlátja legalább az 1 ha SAPS jogosult terület lett.

Az Agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások 2016. január 1-től új alapokon indulnak újra. A támogatásokból az ültetvényes kultúrák nagyobb arányban részesednek az előző időszakhoz képest, valamint az ökológiai gazdálkodásra fordítható keret meghaladja a
 63 milliárd forintot.

Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a benyújtott bortörvény és hegyközségi törvény érdemi változásokat tartalmaz a nem művelt borszőlő ültetvények hatékony és gyors kezelésében, valamint a telepítési jogok új rendszerével kapcsolatos szabályokat is tartalmazza a tervezet.

Előadása végén a célkitűzések között említette az eredetvédelemmel rendelkező borászati termékek minőségének és értékének növelését, a rendelkezésre álló források minél hatékonyabb felhasználását a borászati termékek minőségének javítására, valamint összehangolt bormarketing aktivitást bel és külföldön egyaránt.

Dr. Májer János „A szőlő-bor ágazathoz tartozó Nemzeti értékeink” című előadásában ismertette a Nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. Törvényt, majd felvázolta a Nemzeti Értékpiramis-t. Előadásában az autocton fajták termesztésben betöltött fontos szerepét méltatta. Véleménye szerint nagyon fontosak a hungarikumokra, hagyományos tájfajtákra épített borversenyek, többek között Pécsen 2002-2006. között a  „Mit ér a bor, ha hungarikum” borverseny és konferencia vagy a 2001-2014. közötti időszakban Izsákon megrendezett Hungarikumok és Pezsgők Országos Versenye, amely 2012-től Hagyományos és új nemesítésű magyar szőlőfajtákból készült borok és pezsgők versenye elnevezést kapta.

Jelenleg 19 megyei értéktár működik az országban, valamint 486 településen működik települési értéktár. A Magyar Értéktárban 48 hungarikumot tartanak nyilván, valamint 124 kiemelkedő nemzeti értéket, amelybe felvételt nyert a Badacsonyi Kéknyelű is.

Előadása végén a Balatoni Borrégióban fellelhető megyei és nemzeti értéktárba bekerült értékeket mutatta be, így a Badacsonyi Kéknyelű-t és a Somlói Juhfark-ot.

Kunszeri Miklós „A borrendek szerepe a magyar szőlő és borkultúrában” címmel tartotta meg érdekfeszítő előadását.

Ezt követően a Borrendek felvonultak a Panoráma térre, majd Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta a virágzó Kéknyelű ültetvényt.

Az országos borlovagrendi találkozóval egybekötött rendezvényen a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend idén is új tagokat avatott, név szerint: Barátossy Gábor, Czerván György és Tornai Tamás.

A programok sorában a Badacsonyi Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2015. évi borversenye keretében megrendezett XII. Kéknyelű Borverseny eredményhirdetésére került sor.

A 2015.évi Kéknyelű borversenyre 32 minta érkezett, amelyből 11 tételt aranyéremmel, 15 tételt ezüstéremmel és 6 tételt bronzéremmel jutalmaztak a bírálók.

Az oklevelek és a különdíjak átadása után, borkóstoló keretében bemutatásra kerültek a verseny aranyérmes minősítésű borai, így a nagyközönség is megismerhette az Első Magyar Borház-Szeremley Birtok Kft., a Borbély Családi Pincészet Kft., a Laposa Birtok Kft.,
a Csanádi Pincészet, a SkizoBor Kft., a Sipos Borház, a Varga Pincészet Kft. és a Csendes Dűlő Szőlőbirtok kiváló minőségű, különböző évjáratú tételeit.
A borlovagrendek ezt követően a Hotel Halászkert-ben a Badacsonyi borvidék meghatározó fajtáiból összeállított borkóstolón vehettek részt, amelyen bemutatkoztak a borvidék jelentősebb pincészetei.

Reméljük a plébános úr áldása a bő és jó termés reményében nemcsak a Kéknyelűre szállt, hanem minden szőlőtőkére, amelyből dolgos kezek munkája során bor készül.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.