XII. Kéknyelű Virágzás Ünnepe
2014. június 7., szombat, 09:30

A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Badacsonytomaj Város Önkormányzata és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közös szervezésében került megrendezésre immáron 12. alkalommal a Kéknyelű Virágzás Ünnepével egybekötött szakmai konferencia és borlovagrendi találkozó, amelynek helyszíne a badacsonyi Intézet volt.

A 2014. június 7-én megtartott rendezvény, szakmai program fővédnöke Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára volt.

A vendégek megérkezését követően, Tóth János Zoltán elnök-nagymester megnyitója keretében köszönetet mondott a megjelent borrendeknek, hogy a rendezvényt - amely egyben országos borlovagrendi találkozó is - megtisztelték jelenlétükkel. Ezt követően Badacsonytomaj Város Önkormányzata képviseletében Krisztin N. László polgármester úr mondott köszöntő beszédet.

A meghívottak részére a Badacsonyi borvidéket, a Kéknyelűt, és más autochton fajtákat ismertető, bemutató és népszerűsítő előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők, valamint egy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ felépítéséről és feladatairól szóló ismertetőt. A programon az ország minden részéről meghívott borlovagrendek képviselőit, a Kéknyelű Borverseny résztvevőit és a szőlész-borász szakembereket külön erre a célra felállított fedett térben láttuk vendégül, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet területén.

Az előadások között elsőként Dr. Feldman Zsolt „A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szerepe és feladatai” címmel tartotta meg érdekfeszítő előadását. Kifejtette, hogy a most létrehozott integrált állami kutatóintézeti hálózattól azt várják, hogy ésszerűen gazdálkodik majd az erőforrásokkal, együttműködik az egyetemekkel és szakmai szervezetekkel. A cél az, hogy a kutatások eredményei a gyakorlatban is megjelenjenek.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi és Kecskeméti Kutató Állomása is visszatért a szakminisztériumhoz, így remélhetőleg egy kiszámítható gazdasági háttérrel hatékonyabb kutató munka feltételei teremtetődött meg az ágazatban.

Dr. Májer János „Hagyományos szőlőfajták szerepe a megújuló szőlészeti és borászati ágazatban” címmel, a Balatoni Borrégióban fellelhető tájfajtákról szólt. Elmondta, hogy a tájfajták általában évjárat érzékenyek és valamilyen hátrányos termesztéstechnológiai tulajdonsággal rendelkeznek. Marketing értékük azonban igen magas, amit hozzáadott értékként el lehet ismertetni az árban is.

A tájfajták helyzetéről elmondta, hogy a KGST piaci időszak végére termesztésük kritikus szintre csökkent (génbankok, kutatóintézetek). A megváltozott körülmények között az újra termesztésbe vonásukhoz: technológiai kísérletekre (szőlőtermesztés, borászat), klónszelekcióra, törzsültetvények létesítésére van szükség, említve a badacsonyi, kecskeméti egri és pécsi intézeteket.

A Kéknyelű, amely a Badacsonyi borvidék és a Borlovagrend zászlós bora lett, kiemelt szerepet kap, mivel a badacsonyi kutatóintézetben „Kéknyelű Program” keretében termesztéstechnológiai és borászati kísérletek folynak a fajtával kapcsolatban.

Előadásában bemutatta a Budai zöld, Bakator, Juhfark, Királyleányka, Pintes, Cirfandli, Csókaszőlő, Kadarka, Kövidinka, Ezerjó, Arany sárfehér, Leányka, Medoc noir, Kövérszőlő fajtákat.

Prof. Dr. Kállay Miklós a BCE Borászati Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanáraNéhány hagyományos szőlőfajta borászati analitikai sajátossága” címmel tartotta meg érdekfeszítő előadását.

Az előadásokat követően a Borrendek felvonultak a Panoráma térre, majd Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta a virágzó Kéknyelű ültetvényt.

Az országos borlovagrendi találkozóval egybekötött rendezvényen a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend idén is új tagokat avatott, név szerint: Dr. Feldman Zsolt, Mécs Ernő, Benczik Zsolt és Balassa Balázs.

A programok sorában a Badacsonyi Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2014. évi borversenye keretében megrendezett XI. Kéknyelű Borverseny eredményhirdetésére került sor. A 2014.évi Kéknyelű borversenyre 34 minta érkezett, amelyből 9 tételt aranyéremmel, 24 tételt ezüstéremmel és 1 tételt bronzéremmel jutalmaztak a bírálók.

Az oklevelek és a különdíjak átadása után, borkóstoló keretében bemutatásra kerültek a verseny aranyérmes minősítésű borai, így a nagyközönség is megismerhette a Schieszl Borház Kft., a Szent György Pince-Kiss István, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás, Part Imre, a Borbély Családi Pincészet, Szomjas József és a Badacsony Borászati Szövetkezet kiváló minőségű, különböző évjáratú tételeit. A borlovagrendek ezt követően felvonultak a badacsonyi Dísztérre.

A borvidék marketingkommunikációját az elmúlt években is megrendezett Kéknyelű Virágzás Ünnepe nagyban segítette. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a rendezvényt a sajtó kiemelt figyelme kísérte. A 2014. január 1-én megalakult Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének székhelye egyúttal a Borlovagrend székhelye is, így idén a rendezvény iránt fokozott érdeklődés volt tapasztalható.

Reméljük a plébános úr áldása a bő és jó termés reményében nemcsak a Kéknyelűre szállt, hanem minden szőlőtőkére, amelyből dolgos kezek munkája során bor készül.

További képek a rendezvényről!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.