VIII. Kéknyelű Virágzás Ünnepe
2010. június 5., szombat, 10:01

Kutatóintézetünkben hagyományosan idén is megrendezésre került a Kéknyelű Virágzás Ünnepe.

A szakmai konferenciáról

Dr. Ángyán József, új Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkáraként a most megalakuló kormány új vidékfejlesztési elképzeléseinek elveiről, terveikről tartott tájékoztatót. Kitérve a hagyományos, sokszínű, kis és középbirtokokra alapozott vidéki mezőgazdaság népességeltartó, vidéket megtartó szerepére, a hazai génbankok, biológiai alapok megőrzésének fontosságára, a kutató-szaktanácsadó hálózat újraépítésének fontosságára, külön kitérve a szőlészeti és borászati kutatóintézeti hálózatra.

Kállay professzor Úr a Kéknyelű, a Juhfark, a Pintes és néhány egyéb tájfajtánk finomanalitikai vizsgálatának eredményeiről szólt. Például a humánélettani szempontból lényeges vegyületek közül, a mádárinfluenza - új influenza ellen hatékonynak bizonyuló sikiminsav és qvercetin Kéknyelű és Juhfark fajtában való előfordulásáról, vagy a fehérborok tirozol tartalmáról.

A rendezvény további része a meghívó szerint valósult meg. A virágzó, illetve virágzás előtt álló Kéknyelű táblát Földi István plébános atya áldotta meg. A borlovagrendi avatáson Borbélyné Galambos Gabriella, Bokor Balázs, Csanádi Csanád és Dr. Polgár Zsolt új tagokkal bővült a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend. Érdekes színfoltja volt a rendezvénynek a 21 borlovagrend levonulása a Badacsonyi Dísztérre.

Utószó

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékos és hűvös időjárás a szőlőültetvényekre is kedvezőtlenül hatott. A szőlőnövény fejlődése kb. 2 hetes késésben van. A fejlődésbeni lemaradáson túl, helyenként jelentős szél és jégkár is sújtotta a szőlőket és a gombabetegségekkel szembeni védekezés is feladja a leckét a termelőknek. Reméljük jobbra fordul az időjárás és a terméskilátásaink nem romlanak tovább.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.