Szőlészeti és borászati technológiai nap a NAIK SZBKI Kecskeméti Kutató Állomáson
2019. március 12., kedd, 15:03

Az évente megtartott "évindító" rendezvény célja olyan területek bemutatása, amelyek alapvetően meghatározzák az adott évjárat eredményességét, lehetőséget adnak a tervezéshez és olyan tapasztalatok átadásához, amelyek innovációk eredményei. A témák a szőlő-bor ágazat néhány aktuális feladata és kérdése volt, részben gyakorlati bemutató megtartásával. A témák a szőlőtermesztés, a szőlő növényvédelme, a szőlészetben alkalmazott technikai eszközök, az évjárat borászati tapasztalatai, az ágazatszabályozás, a hegyközségi rendszer működése, valamint az ágazati integráció kérdéseit ölelték fel.

A rendezvényen hat előadás hangzott el. Dr. Németh Krisztina (NAIK SzBKI) az elmúlt évjárat szőlészeti vonatkozásait elemezte és mutatta be (klimatikus adatok, szőlők fejlődése, kártevők és kórokozók, technológiai elemek). Ezen kívül felhívta a figyelmet a 2019-es évjárat várható hatásaira. Klein Róbert és Hunyady Szabolcs (Kwizda) az aktuális növényvédelmi kérdésekről beszélt. Ennek részét képezheti a Trichoderma-készítmények alkalmazása, amelyek a gombakártevők elleni védekezés "biológiai" eszközeként használhatók. A szőlő növényvédelmi technológiájának sarkalatos pontjai a megfelelő gyomirtás (pl. víz-konkurencia), a

peronoszpóra és a lisztharmat elleni védekezés. Ezekhez megfelelő szerek állnak rendelkezésre, de mindenképpen szigorú és okszerű technológia szükséges (pl. előrejelzés, időzítés, lemosó permetezés elvégzése, stb.). Olajos Sándor (KITE) a szőlészeti technika tervezésének fontosságát hangsúlyozta. Ő is kiemelte, hogy a megfelelő eszközök kiválasztása és működtetése előzetes tervezést igényel, amihez számos tényezőt kell figyelembe venni (pl. munkaerő, klimatikus elemek, ültetvény jellemzői, termelési cél költségek, támogatási lehetőségek, logisztika, stb.). Az előadásában két eszközről beszélt részletesebben (elektromos kötözőgép és vontatott szőlőbetakarító), amelyek számos innovációt tartalmaznak és nagymértékben a felhasználó igényeihez szabhatók.

Járvás Mónika (HNT) röviden ismertette a 2018-as szüret legfontosabb helyi és országos adatait. Beszélt az aktuális jogszabályváltozásokról, valamint a támogatásokról, az új telepítési engedélyek tapasztalatairól, a szerkezetátalakítási tervek elfogadásáról. Keresztes József (Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa) a 2018-ban elindított, térségi integrációt segítő programot mutatta be. Ennek keretében elemzésre került a térség helyzete az ágazat szempontjából (potenciálok, piacok, termelési struktúra, stb.) valamint olyan javaslatok fogalmazódtak meg, amelyek az integrációt elősegíthetik (pl. szerződéses rendszer, szövetkezés, klaszteresedés). Kővágó Róbert (NAIK SzBKI) a 2018-as évjárat borászati tapasztalatairól tartott előadást. Bemutatta azokat a kedvező és kedvezőtlen hatásokat (pl. csapadékhiány, aszály, hosszú meleg őszi periódus, stb.), amelyek nagymértékben meghatározták a borászati technológiát és kihatnak borok fejlődésére (pl. savcsökkenés, aromaanyagok leépülése, stb.). Ezekre vonatkozóan gyakorlati tanácsokat is adott. 

Az előadás végén borbemutatóra került sor a NAIK SzBKI Kecskeméti Kutató Állomás boraiból. A programhoz kapcsolódott a Kutató Állomás által készített mazsolák tesztelése is a résztvevők által. A program a KITE által forgalmazott elektromos kötözőgép gyakorlati bemutatójával fejeződött be, amelyet Csiha Attila (KITE) tartott. 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.