2017. március 17-én a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban tartották a tavasz első, boros szakmai rendezvényének számító Sándor-napi Bormustrát, amelynek központi témája ez évben az Olasz rizling volt.
Az elmúlt évek során megrendezésre kerülő találkozók alkalmával egyszer már téma volt (2005-ben) a hazánkban népszerű fajta. A szervezők most újra elővették, hogy megvizsgálják a szőlőfajta helyzetét, piaci esélyeit és nem utolsó sorban megkóstolják, értékeljék az utóbbi években termett, belőle készült kiváló borokat.
A rendezvény megnyitójában a vendégeket Dr. Décsey Sándor könyvtárigazgató, önkormányzati képviselő köszöntötte és kihirdette Tapolca Város Bora cím idei birtokosainak és borainak neveit. Ez alapján, 2017-ben a Borbély Családi Pincészet 2015-ös Bács-hegyi Olasz rizlingje és a Varga Pincészet töppedt szőlőből készült, 2015-ös évjáratú Szürkebarát bora vívta ki a város elismerését.
Az évente megrendezésre kerülő szakmai találkozón a Balatoni Borrégió minőségi borai kerülnek bemutatásra. A borokat Dr. Prof. Kállay Miklós a Borakadémia tiszteletbeli elnöke és Kulka Gábor a Balaton Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára kóstolta, értékelte.
A kóstolásokat és értékeléseket megelőző bevezető szakmai előadást Dr. Májer János a NAIK Szőlészeti Borászati Kutatóintézet intézetigazgatója tartotta, aki szakmai előadásában kifejtette és méltatta az Olasz rizling és számos klónjának jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy az Olasz rizling még ma is a térség legfontosabb szőlője, amely a filoxéra járvány után kapott különleges jelentőséget hazánkban. Az Olasz rizling Magyarországon jelenleg a 3. legnagyobb termőterülettel rendelkező fehér borszőlő. A Balatoni Borrégió szőlőterületein 24 százalékban van jelen, a Balaton felvidéken ez az arány 40 százalék körül alakul. A fajta jó téltűrő képességű, kedvezőtlen időjárási körülmények között is megbízhatóan terem, alacsony mustfok mellett is viszonylag harmonikus bor készíthető belőle. Jó évjáratokban, jó borászok kezében, kiemelkedő minőségre képes.
Az eseményen több mint negyven, különböző évjáratú tételt kóstolhattak meg a jelenlévők. A 33 Olasz rizling mellett hat Rajnai rizlinget, egy Olasz-Rajnai cuveé-t és bevezetőként egy Viognier szőlőből készült bort kóstolt végig a több mint 100 fős, többségében borászati szakemberekből álló vendég.
Az eseményről bővebben: Sándor-napi Bormustra, a rizling jegyében
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A 2020. február 25-én megtartott rendezvény témái a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A témák a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, a szőlő növényvédelme, a szőlészetben alkalmazott digitalizáció, a szőlő kondíciója, az évjárat borászati tapasztalatai, a hegyközségi rendszer működése, a támogatások kérdéseit ölelték fel. A rendezvényen 5 előadás hangzott el.