Sándor Napi Bormustra 2017.
2017. március 17., péntek, 09:50

2017. március 17-én a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban tartották a tavasz első, boros szakmai rendezvényének számító Sándor-napi Bormustrát, amelynek központi témája ez évben az Olasz rizling volt.

Az elmúlt évek során megrendezésre kerülő találkozók alkalmával egyszer már téma volt (2005-ben) a hazánkban népszerű fajta. A szervezők most újra elővették, hogy megvizsgálják a szőlőfajta helyzetét, piaci esélyeit és nem utolsó sorban megkóstolják, értékeljék az utóbbi években termett, belőle készült kiváló borokat.

A rendezvény megnyitójában a vendégeket Dr. Décsey Sándor könyvtárigazgató, önkormányzati képviselő köszöntötte és kihirdette Tapolca Város Bora cím idei birtokosainak és borainak neveit. Ez alapján, 2017-ben a Borbély Családi Pincészet 2015-ös Bács-hegyi Olasz rizlingje és a Varga Pincészet töppedt szőlőből készült, 2015-ös évjáratú Szürkebarát bora vívta ki a város elismerését.

Az évente megrendezésre kerülő szakmai találkozón a Balatoni Borrégió minőségi borai kerülnek bemutatásra. A borokat Dr. Prof. Kállay Miklós a Borakadémia tiszteletbeli elnöke és Kulka Gábor a Balaton Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára kóstolta, értékelte.

A kóstolásokat és értékeléseket megelőző bevezető szakmai előadást Dr. Májer János a NAIK Szőlészeti Borászati Kutatóintézet intézetigazgatója tartotta, aki szakmai előadásában kifejtette és méltatta az Olasz rizling és számos klónjának jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy az Olasz rizling még ma is a térség legfontosabb szőlője, amely a filoxéra járvány után kapott különleges jelentőséget hazánkban. Az Olasz rizling Magyarországon jelenleg a 3. legnagyobb termőterülettel rendelkező fehér borszőlő. A Balatoni Borrégió szőlőterületein 24 százalékban van jelen, a Balaton felvidéken ez az arány 40 százalék körül alakul. A fajta jó téltűrő képességű, kedvezőtlen időjárási körülmények között is megbízhatóan terem, alacsony mustfok mellett is viszonylag harmonikus bor készíthető belőle. Jó évjáratokban, jó borászok kezében, kiemelkedő minőségre képes.

Az eseményen több mint negyven, különböző évjáratú tételt kóstolhattak meg a jelenlévők. A 33 Olasz rizling mellett hat Rajnai rizlinget, egy Olasz-Rajnai cuveé-t és bevezetőként egy Viognier szőlőből készült bort kóstolt végig a több mint 100 fős, többségében borászati szakemberekből álló vendég.

Az eseményről bővebben: Sándor-napi Bormustra, a rizling jegyében

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.