Sándor Napi Bormustra 2011.
2011. március 18., péntek, 18:04

Ünnepi asztalok mellett találkoztak a Balatoni Borvidéki Régió borászai március 18.-án, Tapolcán, a Művelődési Házban, hogy megkóstolják, szakmailag értékeljék a Régiót alkotó hat borvidék aktuális borkínálatát, valamint alkalmat kínálva arra, hogy felköszöntsék a Sándor név viselőit.

2003-ban a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság hívta életre a rendezvényt, melyet Tapolca város Önkormányzata mellett Mezőssy Zoltán és családja, valamint intézetünk is magáénak érez és támogat.

Az idei Sándor napon a főszerep az illatos fajták borainak jutott. Dr. Májer János igazgató úr nyitó előadásában a 2010-es évjárat sajátosságát jellemezte. Kifejtette, hogy a rossz évjárat ellenére megfelelő borkezeléssel, borász szaktudással jó minőségű borokat lehetett készíteni. Ezt bizonyítván az est hátralevő részében a boroké volt a főszerep.

Dr. Kállay Miklós professzor a kóstolás levezetőjeként néhány mondatban jellemezte a poharakba kerülő borokat. A megkóstolt 46 borminta mind 2010-es évjáratú, melyből 33 fehér bor és 13 rozé bor volt. Az illatos fajták ellenére a sor elején szép számmal mutattak be Juhfark, Olasz rizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Pinot noir (fehér), Sauvignon blanc és Pinot blanc fajták borait is a gazdák. Az illatos fajták bemutatójának gerincét a Rizlingszilváni, Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Zenit és Királyleányka fajták adták. A fehérborokat követően Zweigelt, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon és a Shiraz adta vörösborszőlő fajtákból készült rozék kaptak helyet. 

A rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére az illatos fajták, valamint a Balatoni Borrégió hagyományos szőlőfajtái a magas savtartalom ellenére kiváló minőséget képviseltek. A vörösbor szőlőfajták színanyaga kevés volta miatt készült ennyi szintén magas savtartalmú, de harmonikus rozé bor. A fehérborok esetében a magas savtartalom jó esélyt ad arra, hogy kiváló minőségű, lekerekedett, de markáns savgerinccel rendelkező bor váljon belőlük néhányéves érlelés után.

A kóstolót idén is a borokhoz illő vacsora zárta. A borok ételek melletti visszakóstolása további szakmai eszmecserékre adott lehetőséget. 

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.