Ünnepi asztalok mellett találkoztak a Balatoni Borvidéki Régió borászai március 18.-án, Tapolcán, a Művelődési Házban, hogy megkóstolják, szakmailag értékeljék a Régiót alkotó hat borvidék aktuális borkínálatát, valamint alkalmat kínálva arra, hogy felköszöntsék a Sándor név viselőit.
2003-ban a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság hívta életre a rendezvényt, melyet Tapolca város Önkormányzata mellett Mezőssy Zoltán és családja, valamint intézetünk is magáénak érez és támogat.
Az idei Sándor napon a főszerep az illatos fajták borainak jutott. Dr. Májer János igazgató úr nyitó előadásában a 2010-es évjárat sajátosságát jellemezte. Kifejtette, hogy a rossz évjárat ellenére megfelelő borkezeléssel, borász szaktudással jó minőségű borokat lehetett készíteni. Ezt bizonyítván az est hátralevő részében a boroké volt a főszerep.
Dr. Kállay Miklós professzor a kóstolás levezetőjeként néhány mondatban jellemezte a poharakba kerülő borokat. A megkóstolt 46 borminta mind 2010-es évjáratú, melyből 33 fehér bor és 13 rozé bor volt. Az illatos fajták ellenére a sor elején szép számmal mutattak be Juhfark, Olasz rizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Pinot noir (fehér), Sauvignon blanc és Pinot blanc fajták borait is a gazdák. Az illatos fajták bemutatójának gerincét a Rizlingszilváni, Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Zenit és Királyleányka fajták adták. A fehérborokat követően Zweigelt, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon és a Shiraz adta vörösborszőlő fajtákból készült rozék kaptak helyet.
A rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére az illatos fajták, valamint a Balatoni Borrégió hagyományos szőlőfajtái a magas savtartalom ellenére kiváló minőséget képviseltek. A vörösbor szőlőfajták színanyaga kevés volta miatt készült ennyi szintén magas savtartalmú, de harmonikus rozé bor. A fehérborok esetében a magas savtartalom jó esélyt ad arra, hogy kiváló minőségű, lekerekedett, de markáns savgerinccel rendelkező bor váljon belőlük néhányéves érlelés után.
A kóstolót idén is a borokhoz illő vacsora zárta. A borok ételek melletti visszakóstolása további szakmai eszmecserékre adott lehetőséget.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A 2020. február 25-én megtartott rendezvény témái a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A témák a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, a szőlő növényvédelme, a szőlészetben alkalmazott digitalizáció, a szőlő kondíciója, az évjárat borászati tapasztalatai, a hegyközségi rendszer működése, a támogatások kérdéseit ölelték fel. A rendezvényen 5 előadás hangzott el.