Metszési és technológiai bemutató Badacsonyban
2016. március 22., kedd, 11:30

2016. március 22-én gazdag programkínálattal várta a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás a szaktanácsadókat, valamint a régió termelőit.

A szakmai előadásokból és szabadföldi bemutatóból álló program megvalósítása a tervezettek szerint alakult annak ellenére, hogy az időjósok nem ígértek napsütéses időt e napra (a jóslat ellenére gyönyörű időnk volt).

A program szerint elsőként Dr. Májer János intézetigazgató köszöntötte a jelenlévőket és előadásában ismertette az előző évjárat sajátosságait, valamint értékelte a rügyvizsgálati eredményeket. Bevezetőjében kiemelte, hogy a 2015-ös év időjárása (is) szélsőséges volt. „A komfortérzetet feszegető hőhullámoktól tarkított szélsőségesen meleg nyarat, „emberesen” szélsőséges hűvös és csapadékos őszutó követte!”

Ismertette a 2015. évre jellemző meterológiai adatokat. Elmondta, hogy folyamatosan dőltek meg a melegrekordok, tartós hőhullámok követték egymást (4 hőhullám), amely már nem csak az embereknek és állatoknak okozott megpróbáltatást, hanem növényeknek, így a szőlőnek is. A hőhullámok szárazsággal is párosultak, kivéve az augusztus végi csapadékot. (Sokat sütött a nap és ereje is volt.) A kedvező szeptemberi időjárást, október második felére hideg, csapadékos (már-már novemberi) időjárás váltotta fel. Október 19-én 42,5 mm csapadék hullott (2015. évi max.).

Ezt követően termés mennyiség és minőség szempontjából jellemezte az évjáratot. Elmondása szerint nagy volt a termés mennyiség, sok fajta esetében ennyire nem számítottunk. Igaz az aszály (hősokkok) kivételével Badacsonyban elkerültek idén minket az időjárási- (jégverés) és növényvédelmi anomáliák (lisztharmat és Botrytis járvány). Néhány fajta kivételével kedvezően alakultak a mustfokok.

A rügyvizsgálati eredmények értékelése kapcsán elmondta, hogy az Intézet munkatársai által megvizsgált minták nagyobbik részében a főrügy-kár nem, vagy alig haladta meg a természetes rügypusztulás mértéket. A rügytermékenységi együtthatók az ép rügyekre vetítve magasak! A káros fitofág atkanépesség alacsony, több területen található hasznos (ragadozó) atka.

Végül tájékoztatta a jelenlévőket az Európai Innovációs partnerség a mezőgazdaságban és erdészetben EIP – AGRI 2016 programmal kapcsolatban, amelynek célja kutatók és gazdálkodók együttműködésének a megvalósítása innovatív projektek mentén.

Dr. Varga Péter „Aktuális teendők az új AKG programban” címmel ismertette a gazdákkal a program szerinti kötelező és választható előírás típusokat, kitért a program szerinti kötelezettségekre, valamint kiemelte ez elmúlt évek előírásaitól eltérő pontokat. Kiemelte a növényvédelmi tevékenységről szóló módosítást, amelyben az egyik legfontosabb, hogy a növényorvosi vény kizárólag olyan személy részére állítható ki, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés van életben a növényorvos és a gazdálkodó között. További igen jelentős változás lépett életbe a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatára vonatkozóan is.

Utolsó előadóként Kövesdi Krisztina a Badacsony Hegyközség hegybírója ismertetette a „szőlő telepítés és kivágás engedélyezéséhez kapcsolódó jogszabályi változásokat”. A telepítési jogok rendszerét 2016. január 1-től új engedélyezési rendszer váltotta fel. A telepítési jogokat fokozatosan telepítési engedélyekké kell átalakítani 2016. január 1-től. Az engedélyezési eljárásban két engedélytípus található: a telepítési engedély, amely lehet – átváltott telepítési engedély,– újratelepítési engedély, – új telepítési engedély, valamint a kivágási engedély. Előadásában ezen fogalmakat tisztázta a jelenlévőknek.

Az előadásokat követően a Pannon Vitnyéd képviseletében Németh Lajos, az Axiál Kft. képviseletében Sebesi István, valamint a Royal-Kert Kft. és a DD-Inox Kft. képviselője mutatta be a cége által forgalmazott termékeket, amelyek egy részét a termelők a gyakorlati bemutatón is megtekinthették.

A gyakorlati bemutató két részből állt, az elsőben metszési bemutatón kaphattak szaktanácsot a gazdák, majd azt követően gépbemutató következett.

A program végén a jelenlévők Szőke Barna borász iránymutatásával ismerkedhettek a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás boraival.

Fotók!

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.