Metszési és technológiai bemutató 2014.
2014. március 27., csütörtök, 10:20

2014. március 27-én gazdag programkínálattal várta a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a régió gazdáit, a már hagyományosnak tekinthető tavaszi metszési és technológiai bemutatóra. A szakmai előadásokból és szabadföldi bemutatóból álló program megvalósítása a tervezettek szerint alakult.

Szerencsére ez évben az időjárás a hónapnak megfelelő tavaszi ’arcát’ mutatta, ellentétben az elmúlt év zord, havas márciusától.

Az előadások között elsőként a 2013-es évjáratot ismertette Dr. Májer János az intézet megbízott igazgatója. Az igazgató úr előadását követően Dr. Szegedi Ernő a NAIK SZBKI Kecskeméti Kutató Állomás kutatóprofesszora „A szőlő szaporítóanyagok komplex patogénmentesítésének eredményeiről” tartott igen érdekfeszítő előadást.

Dr. Varga Péter tudományos munkatárs az AKG aktuális teendőire és a 2014. év egyéb jogszabályi változásaira hívta fel a figyelmet.

„A szőlő tápanyagellátásának aktuális kérdéseiről” tartott előadást Farkas Jenő kutató vegyészmérnök. Bemutatójában a talajon keresztüli tápanyagpótlás, feltöltés módjairól, a trágyázásra használt anyagokról beszélt, kiemelve a DUDARIT NPK igen pozitív hatását.

A szakmai előadásokat követően Dr. Májer János bemutatta a különböző metszési módokat, majd a komoly technológiai berendezéseket, gépeket felvonultató kereskedelmi cégek szabadföldi bemutató keretében mutatták be a szőlőtermesztésben, borászatban használható termékeiket.

A Vektor Holding Kft. munkatársai elektromos metszőollót és kötöző gépet, valamint egy ID kultivátort, a Vladimex-Interusz Kft. ültetvénytraktort, az Odisys Bt. Goldoni star traktort, nyesedékgyűjtő-aprító berendezést, egy soraljművelőt, valamint Campanola metszőollókat (elektromos, pneumatikus), Németh Lajos a Pannon Vitnyéd képviseletében támrendszereket és kiegészítőket, kötözőgépet és Löwe termékeket mutatott be. Márkus Zoltán (Hermes Áfész) Felco metszőollókat, Simon József (Danubius Market) borászati gépeket, szivattyúkat mutatott be a jelenlévőknek.

A program végén a jelenlévők Szőke Barna borász vezetésével borbemutatón ismerkedhettek meg a Kutatóintézet fajtáival. A bemutatott Kéknyelű, Vulcanus, Olasz rizling, Rózsakő és Zeusz tételek nagy tetszést arattak a kóstoló közönség soraiban.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.