Metszési és technológiai bemutató 2010.
2010. március 30., kedd, 17:44

Hagyományosan, 2010. március 30-án ismét megrendezésre került a Metszési és technológiai bemutató Badacsonyban.

A korábbi bemutatókon megjelentekhez képest kevesebben vettek részt a rendezvényen, valószínűleg a gazdák igyekeztek kihasználni a húsvét előtti csapadékos napokat megelőző napsütéses időt és befejezni a hosszú tél miatt felhalmozódó munkálatokat a szőlőkben.

A gyakorlati bemutatót megelőző szakmai előadások sorát Dr. Májer János intézet igazgató nyitotta, a rügyvizsgálati eredmények értékelésével. 

Előadását a 2009. év meteorológiai adatainak elemzésével kezdte. Az elmúlt év legalacsonyabb minimum hőmérsékletét december 21-én mérték (-13,5 Co) Badacsonyban.

Igazgató úr kitért arra, hogy a régióban, pontosabban Balatonvilágos térségében ebben az időszakban - 23 Co is mértek, amely megmutatkozott a rügyvizsgálatok során, hiszen e régióból származó minták esetében, a rügypusztulás mértéke esetenként igen jelentős volt a Cabernet sauvignon, Királyleányka, Olasz rizling, Kékfrankos fajták mintáiban. 

Ezt követően összességében elmondta, hogy a Badacsonyi, Balatonfelvidéki és Balatonfüred-csopaki borvidékről származó vesszőminták rügyvizsgálati eredményei azt mutatták, hogy a megvizsgált minták 2/3 részében a főrügy-kár nem, vagy alig haladta meg a természetes rügypusztulás mértéket. A minták mintegy 20 %-nál gyenge-közepes (20-45%) főrügy pusztulást volt tapasztalható, amit a szőlő még kompenzálni tud, itt létjogosultsága van a  20-30%-os terhelésnövelésnek. A megvizsgált minták mintegy 5%-nál viszont súlyos (fagykárra visszavezethető) főrügy pusztulás volt tapasztalható (Balatonaliga térsége). E helyeken jelentős terméskiesésre lehet számítani. A rügytermékenységi együtthatók gyenge-közepesek! 

Az atka populációt megvizsgálva a káros fitofág atkanépesség alacsony vagy közepes szintű, több területen található hasznos (ragadozó) atka. 

A vizsgált minták közötti jelentős különbségek okai elsődlegesen a termőhelyi adottságokban keresendők (tengerszint feletti magasság, domborzati viszonyok), másodlagosan szerepet játszik a fajtaérzékenység, az ültetvények kondícióromlása, a 2009. év szélsőséges időjárása (nyár végi - ősz eleji aszály stb.) is.

Varga Péter tudományos munkatárs, szakértő ismertette az Agrár-környezetgazdálkodási Program legfontosabb változásait.

Farkas Jenő intézeti munkatárs a "Lassan oldódó, magas humusztartalmú műtrágya családdal végzett kísérletek eredményei"- ről számolt be.

Az előadásokat Molnár Zoltán az Agromol Invest Kft ügyvezetője zárta, aki előadásában megoldásokat kínált a lemetszett venyige hasznosítására, a különböző brikett és pellet előállító berendezések által.

A gyakorlati bemutató során a jelenlévők megtekinthették a venyige felszedő-zúzó gépet, a különböző kézi szerszámokat, madárodúkat, fém támrendszereket stb. 

A metszési bemutató során középmagas kordon és ernyő (csapos metszés-középmagas kordon esetén és szálvesszős metszés- ernyőművelés esetén) művelésmódokon mutattuk be a metszést.

Nagy sikere volt az elektromos metszőolló bemutatásának, amelyet az intézet egyik munkatársa a gyakorlatban is kipróbálhatott.

Ezt követően, a szakmai nap záró eseményeként a vendégek megkóstolták az intézet kísérleti borait (Kéknyelű, Budai, Zeusz, Zefír, Rózsakő, Olasz rizling).

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.