Kísérleti borok bírálata Somlón
2011. március 9., szerda, 15:44

2011. március 9-én lezajlott a Tornai Pincészet Kft., a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének együttműködésében zajló Baross Gábor Kutatási Program borainak érzékszervi bírálata, ahol a Juhfark szőlőfajta szőlőtermesztési- és borászati technológia-fejlesztését célzó kísérletek termékeit értékelte a szakértő bizottság.

A rendezvényt a Tornai Pincészet Kft. tulajdonosa, Tornai Tamás nyitotta meg és köszöntötte a mintegy 30 főből álló bizottságot Somlón, a Pincészet újonnan épült konferenciatermében. Tornai úr ecsetelte a Juhfark-fajta fontosságát, nemcsak a Nagy-Somlói Borvidéken, hanem országos szinten is, hiszen egy ősi fajtáról van szó.
Dr. Májer János a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsony igazgatója röviden értékelte az elmúlt 2 évjáratot a fajta szemszögéből és felvezette a mintegy 50 különböző szőlészeti vagy borászati technológiával készített Juhfark bort.

A bírák a Badacsonyi-, és a Nagy-Solói Borvidék neves borászai, a Badacsonyi Kutatóintézet munkatársai és a Corvinus Egyetem Borászati tanszékének kollegái voltak, Dr. Jahnky Ferenc vezetésével. 

A borbírálat során a szakemberek a 20 pontos bírálati módszert alkalmazták. A kísérleteket, amelyeknek a borait bírálták, 3 csoportba lehetett sorolni: termőhelyi kísérletek, szőlészeti kísérletek és borászati kísérletek.
Jahnky professzor több ízben hosszasan dícsérte a borokat, szavaival élve „a bor szempontjából nem kedvező évjárati hatás mellett is stabil, szép borokat produkál a fajta”.

Kitért arra is, hogy az eddigi szakirodalommal ellentétben a fajtából megfelelő technológia mellett lehet illatos borokat is készíteni.

Az eredményeket kiértékelve jól látszik, hogy a megfelelő művelés a közép-magas kordon. Amennyiben a termelő terméskorlátozást szeretne, azt lehetőleg zsendüléskor tegye. 

Érdekes az erjesztési hőmérséklet vizsgálatok tükrében, hogy a 16-18 Celsius-fok közötti hőmérsékleten erjesztett bor mutatja a legtöbb fajtajelleget.

Az is kiderült a bírálaton, hogy a szakemberek mindenképpen legalább 6 hónapos fahordós érlelést érezték jobbnak.

A finomanalitikai vizsgálatok rámutatattak arra, hogy „gyógybor” is készíthető Juhfarkból hyperredukcióval, rövid áztatás mellett, extrakciós enzimek  és fajélesztő használatával, de az érzékszervi érték miatt elengedhetetlen a rothadásmentes évjárat.

Végül jó hír az édes borok kedvelőinek, hogy természetes édes bor is készíthető a fajtából DMR-módszerrel (termővessző átvágással), melynek Jahnky professzor a rögtönzött keresztelőn az „Arany Juhfark” nevet adta.

Dr. Májer János záróbeszédében örömét fejezte ki a bírálok pozitív hozzászólásait hallva, kitért arra is, hogy majdnem minden esetben a kezelések bizonyultak jobbnak a kontrollokhoz képest. Megköszönve a bírálók részvételét ígéretet tett arra, hogy a természetesen édes kategóriánál mindenképpen preferálni fogja az Arany Juhfark nevet.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.