A program végrehajtására létrehozott konzorciumot, a Balatoni Borrégió egészében integrátori és termelési tevékenységet végző Varga Pincészet Kft. vezeti. A konzorcium vállalkozói körbe tartozó tagjai: a Balatonboglári borvidékről a Garamvári Szőlőbirtok; St. Donatus Pincészet Kft.; a Balatonfelvidéki borvidékről a Kál-Vin Pincészet Kft. és a Badacsonyi borvidékről a Borbély Családi Pincészet Kft. Közfinanszírozású kutatóhelyként a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony és a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszéke vesz részt a projektben.
Kutatási program célja a Pinot fajtakör (Szürkebarát, Pinot blanc, Pinot noir) segítségével a Balatoni Borvidéki Régió termőhelyi arculatához illeszkedő bortípusok szőlőtermesztési és borászati technológiájának fejlesztése, új, innovatív, a piacon versenyképes termékek kialakítása. A program kiterjed e borok termelésére alkalmas termőhelyek vizsgálatára, ökopotenciáljuk felmérésére, a fajták és klónjaik hagyományos és molekuláris genetikai módszerekkel történő összehasonlító vizsgálatára, fitoplazma fertőzöttségük felmérésére, a kívánt borjelleg eléréséhez, az egyes borfajtákhoz igazított borászati technológiai kísérletekre, valamint az egyes borfajtákra alapozó marketingstratégia elemzésére is.
A borbírálat során a szakemberek a 20 pontos bírálati módszert alkalmazták. A kísérleteket, amelyeknek a borait bírálták, 3 csoportba lehetett sorolni: termőhelyi kísérletek, szőlészeti kísérletek és borászati kísérletek.
A termőhelyi kísérletek borainak bírálatából megállapítható volt, hogy a Balatoni Borrégió a Szürkebarát fajta mindkét "karakterének" előállítására alkalmas. Az északi part, parthoz közeli termőhelyeken nehezebb, testesebb, kevésbé illatos, de komplex bort lehet belőle készíteni. A Balatonbogári borvidéken és az északi part Balatontól távolabbi termőhelyeiről, pedig a ma világban oly divatos 'Pinot Grigio' típusú borok előállítása is lehetséges.
Szőlőtermesztési kísérletek borainál a bírálat az ún. DMR-módszer egyértelmű sikerét hozta a Szürkebarát és a Pinot noir fajtánál. A klónok összehasonlításánál a Kárpát-medencében szelektáltak szerepeltek jobban.
A borászati kísérleteknél a Pinot blanc pezsgőkészítésre való kiváló alkalmassága és a Pinot noir rozéként való kedvező felhasználása emelhető ki az eredmények közül.
A 45 fő bíráló szakember összesen 54 tételt bírált minősített érzékszervi szempontból, ezzel hozzájárultak a kísérleti projekt megalapozott kiértékeléséhez.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A 2020. február 25-én megtartott rendezvény témái a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A témák a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, a szőlő növényvédelme, a szőlészetben alkalmazott digitalizáció, a szőlő kondíciója, az évjárat borászati tapasztalatai, a hegyközségi rendszer működése, a támogatások kérdéseit ölelték fel. A rendezvényen 5 előadás hangzott el.