Intézeti borbírálat - 2010
2010. július 15., csütörtök, 09:25

A program végrehajtására létrehozott konzorciumot, a Balatoni Borrégió egészében integrátori és termelési tevékenységet végző Varga Pincészet Kft. vezeti. A konzorcium vállalkozói körbe tartozó tagjai: a Balatonboglári borvidékről a Garamvári Szőlőbirtok; St. Donatus Pincészet Kft.; a Balatonfelvidéki borvidékről a Kál-Vin Pincészet Kft. és a Badacsonyi borvidékről a Borbély Családi Pincészet Kft. Közfinanszírozású kutatóhelyként a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony és a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszéke vesz részt a projektben.

Kutatási program célja a Pinot fajtakör (Szürkebarát, Pinot blanc, Pinot noir) segítségével a Balatoni Borvidéki Régió termőhelyi arculatához illeszkedő bortípusok szőlőtermesztési és borászati technológiájának fejlesztése, új, innovatív, a piacon versenyképes termékek kialakítása. A program kiterjed e borok termelésére alkalmas termőhelyek vizsgálatára, ökopotenciáljuk felmérésére, a fajták és klónjaik hagyományos és molekuláris genetikai módszerekkel történő összehasonlító vizsgálatára, fitoplazma fertőzöttségük felmérésére, a kívánt borjelleg eléréséhez, az egyes borfajtákhoz igazított borászati technológiai kísérletekre, valamint az egyes borfajtákra alapozó marketingstratégia elemzésére is.

A borbírálat során a szakemberek a 20 pontos bírálati módszert alkalmazták. A kísérleteket, amelyeknek a borait bírálták, 3 csoportba lehetett sorolni: termőhelyi kísérletek, szőlészeti kísérletek és borászati kísérletek.

A termőhelyi kísérletek borainak bírálatából megállapítható volt, hogy a Balatoni Borrégió a Szürkebarát fajta mindkét "karakterének" előállítására alkalmas. Az északi part, parthoz közeli termőhelyeken nehezebb, testesebb, kevésbé illatos, de komplex bort lehet belőle készíteni. A Balatonbogári borvidéken és az északi part Balatontól távolabbi termőhelyeiről, pedig a ma világban oly divatos 'Pinot Grigio' típusú borok előállítása is lehetséges.

Szőlőtermesztési kísérletek borainál a bírálat az ún. DMR-módszer egyértelmű sikerét hozta a Szürkebarát és a Pinot noir fajtánál. A klónok összehasonlításánál a Kárpát-medencében szelektáltak szerepeltek jobban.

A borászati kísérleteknél a Pinot blanc pezsgőkészítésre való kiváló alkalmassága és a Pinot noir rozéként való kedvező felhasználása emelhető ki az eredmények közül.

A 45 fő bíráló szakember összesen 54 tételt bírált minősített érzékszervi szempontból, ezzel hozzájárultak a kísérleti projekt megalapozott kiértékeléséhez.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.