2014. március 19-én 30 badacsonyi borászat - köztük a Kutatóintézet - kínálta a borvidék 150 borát szakmai partnereik és a nagyközönség részére az impozáns budapesti New York Palotában, ahol az őshonos magyar fajta, a Kéknyelű állt a középpontban.
Az egyedülálló összborvidéki bemutatkozás példás összefogás eredménye, amely immár harmadik éve valósult meg a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület koordinálásával és a badacsonyi borászok aktív közreműködésével.
A rendezvény kiemelt fajtája a Magyar Értéktárba nemrég bekerült Badacsonyi Kéknyelű volt, amelyből minden pincészet elhozta a saját büszkeségét. Ezt az őshonos magyar szőlőfajtát szinte kizárólag a Badacsonyi Borvidéken termesztik. A kóstolót megelőző sajtótájékoztatón a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa Szőke Barna borász tartott előadást a fajtáról. A Kéknyelű mellett további borvidéki különlegességeket is kóstolhattak az eseményen, mint például Rózsakő, Vulcanus, Zeus vagy Budai zöld.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A 2020. február 25-én megtartott rendezvény témái a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A témák a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, a szőlő növényvédelme, a szőlészetben alkalmazott digitalizáció, a szőlő kondíciója, az évjárat borászati tapasztalatai, a hegyközségi rendszer működése, a támogatások kérdéseit ölelték fel. A rendezvényen 5 előadás hangzott el.