Az IBOS emléktábla és a Badacsonyi Szőlészek és Borászok Emlékoszlopának koszorúzási ünnepsége - 2010
2010. szeptember 11., szombat, 10:44

2010. szeptember 11-én a Badacsonyi Szüret kísérőrendezvényeként került sor a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben az IBOS emléktábla-, valamint a Badacsonyi Díszparkban a Badacsonyi Szőlészek és Borászok Emlékoszlopának koszorúzási ünnepségére.

A szemerkélő esőben először az Intézetnek otthont adó IBOS házba gyülekezett az érdeklődő közönség. Az esőtől megvédő árkád alatt hangulatos, szép ünnepi megemlékezésre került sor. Először Dr. Májer János igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Felkérte a badacsonyi helytörténet jeles ismerőjét, Vollmuth Péter badacsonytördemici Polgármester Urat ünnepi beszédének megtartására. Polgármester Úr ünnepi beszéde rendhagyó módon, egy több mint 150 éve nem játszott, a Ramassetter-Ibos házat építő Ramassetter Vincének írt, most fellelt kottából játszott zeneművel kezdődött, amit az ajkai Bródy Zeneiskola tanárai adtak elő, dacolva a kottákat fel- felkapó széllel is. Az ünnepség során még két alkalommal adtak elő ezekből a muzeális értéket is képviselő kottákból.

Vollmuth Péter ünnepi beszédében áttekintést adott azokról a jeles történelmi személyekről, akik a Ramassetter-Ibos házban történelme során megfordultak (Ranolder János, Kisfaludy Sándor, Szegedy Róza, Deák Ferenc, Hercegh Ferenc stb.), valamint elismerően szólt a jelenleg a házban tevékenykedő kutatóintézet munkájáról is.
Az emléktáblát az Ibos család mellett megkoszorúzták Badacsonytomaj Város, a Badacsony Hegyközség, valamint a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet képviselői is.

A koszorúzás után, Ibos Zoltán pohárköszöntőjét követően, egy pohár badacsonyi borral koccintottak a résztvevők.

Ezt követően zuhogó esőben került sor, Intézetünk 2009-ben elhunyt igazgatójának Kiss Ervinnek a javaslatára felállított Badacsonyi Szőlészek és Borászok Emlékoszlopának a megkoszorúzására, a Badacsonyi Díszparkban. A Badacsonyi Hegyközség elnöke, Szabó István ünnepi gondolataiban kitért arra, hogy bizonyára elődeink is megéltek már olyan nehéz időszakokat, mint amit most kell végig szenvedni a badacsonyi szőlészeknek és borászoknak. Piaci káosz, pusztuló szőlőterület, megalázóan alacsony árak, szélkár, jégkár, özönvízszerű esőzések, peronoszpóra, lisztharmat, rothadás. Mégis egy-egy pohár jó badacsonyi bor elfogyasztása után újra erőt gyűjtöttek és talpon maradtak. Ez a fontos üzenet aktuálisabb ma, mint bármikor.

A megemlékező gondolatok elhangzása után, Badacsonytomaj Város, a Badacsony Hegyközség és a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet képviselői helyzeték el az emlékoszlop mellett álló bazalt tömbre az emlékezés koszorúit.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.