Intézetünkben május 13-án került sor a kísérleti borok bírálatára. A rendezvény, a nagyszámú visszaigazolt résztevő miatt, a Hotel Bonvino konferenciatermében került megrendezésre.
A bírálat során, mintegy 45 kísérleti tétel került a poharakba, valamint bemutatásra kerültek egy újonnan induló, a meggybor készítésére irányuló kutatási téma mintái is.
A résztvevők bírálták az Olasz rizling és Szürkebarát fajták termőhelyi kísérleti tételeit, valamint a fajták klónjait.
A fajélesztős kísérletet eredményei a Rajnai rizling különböző tételeinek kóstolásával kerültek bemutatásra, amelynek során az Oenoferm Bouquet, a Chr. Hansen Symphony, az Uvaferm 228, a Fermol Elegance és Bouguet élesztők alkalmazásával folytak a kutatások.
A talajtakarásos kísérletünk a Pinot noir táblában került beállításra, mintegy 6 tétel került bemutatásra a jelenlévő bírálóknak.
A bírálati sor végén Kéknyelű és klónjai, a Badacsony hibrid sorozat fajtái, illatos fajták, valamint a Rózsakő és Szürkebarát szüreti időpont kísérlet tételei kerültek kóstolásra.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A 2020. február 25-én megtartott rendezvény témái a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A témák a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, a szőlő növényvédelme, a szőlészetben alkalmazott digitalizáció, a szőlő kondíciója, az évjárat borászati tapasztalatai, a hegyközségi rendszer működése, a támogatások kérdéseit ölelték fel. A rendezvényen 5 előadás hangzott el.