Tudományos Konferencia Dr. Csizmazia Darab József születésének 100. évfordulója alkalmából
2018. május 18., péntek, 11:04

2018-ban emlékezünk meg Dr. Csizmazia Darab József születésének 100. évfordulójáról. Az elmúlt évtizedek egyik legtermékenyebb szőlőnemesítőjének nevéhez számtalan sikeres - elsősorban rezisztens - szőlőfajta (Zala gyöngye, Bianca, Aletta, Nero stb.) kapcsolódik, amelyeket ma is jelentős területen termesztenek.

A nagy elődről a szőlő-bor ágazat intézményei és szervezetei számos rendezvénnyel kívántak megemlékezni, ezzel tisztelegve életműve előtt.

Ennek a rendezvénysorozatnak a központi rendezvénye volt az a tudományos konferencia, ami 2018. május 16-án a Földművelésügyi Minisztérium Darányi termében, a NAIK SzBKI, a Magyarországi Borlovagrendek Országos Szövetsége, valamint a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében került megrendezésre.

A konferenciát Dr. Májer János az emlékév szervezőbizottságának elnöke nyitotta meg, majd a szép számban megjelent résztvevőket a rendezvénysorozat fővédnökeként Font Sándor a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke köszöntötte.

Az előadások közül elsőként Gál Péter helyettes államtitkár „A szőlő-bor ágazat jelentősége, fejlődési lehetőségei, különös tekintettel a magyar rezisztencia nemesítés eredményeire” adott általános tájékoztatást az ágazat helyzetéről és azon belül a magyar rezisztencianemesítés helyzetéről.

Dr. Hajdu Edit a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet nemesítője Dr. Csizmazia Darab József életéről és munkásságáról tartott egy színes előadást.

Prof. Dr. Petar Cindrič „Csizmazia Darab József nemesítői nyomdokain” címmel, Cs. Darab Józsefhez fűződő személyes emlékeiről és újvidéki nemesítési munkájára gyakorolt hatásáról számolt be a hallgatóságnak.

A jelenkor nemesítői közül Dr. Kozma Pál a rezisztencia nemesítés napjaink szőlő-termesztésében betöltött megkerülhetetlen szerepe mellett érvelt, képekkel is alátámasztott prezentációjában.

Mivel a fajhibrid rezisztens borszőlőfajták borminőségében meghatározó jelentőségű a borászati technológia, nagy érdeklődés előzte meg Nyitrainé Dr. Sárdy Diána „Rezisztens szőlőfajták a borászatban” című előadását.

A konferencián került bemutatásra Dr. Hajdu Edit által írt, „A környezetkímélő szőlőtermesztés szolgálatában. Dr. Csizmazia Darab József élete (1918-2013) és munkássága” című emlékkönyv bemutatására, amiből egy-egy példányt a konferencia jelenlévői térítésmentesen megkaptak.

A rendezvénysorozat keretében 2018. április 13-án, Kecskemét Katonatelepen, a NAIK SzBKI szervezésében került megrendezésre a Csizmazia Darab József nemzetközi emlék borverseny. A borverseny eredményeit Szabó Attila kutatóállomás vezető értékelte, majd átadásra kerültek a borverseny különdíjai. A NAIK különdíját Dr. Dragovácz Nikoletta főigazgató helyettes adta át a Szentpéteri Borpince tulajdonosának.

A borverseny aranyérmes boraiból a konferencia végén kóstolási lehetőséget is biztosítottak a szervezők.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.