Szakmai Nap a NAIK SZBKI Kecskeméti Kutató Állomáson
2019. szeptember 3., kedd, 08:54

2019. augusztus 22-én 15. alkalommal került megrendezésre az „Alföldi kenyér, szőlő és bor - a Kárpát medence kincsei - határon innen és túl” konferencia és bemutató, aminek a korábbi hagyományoknak megfelelően a NAIK SzBKI Kecskeméti Kutató Állomása adott otthont. Az idei bemutatón több mint száz vendéget köszönthettünk az Állomáson.

A rendezvény célja, hogy az agrárium és az agrárkutatás viszonylag távoli területei között is kapcsolatot teremtsen és az érdeklődők számára lehetőséget adjon a résztvevők munkájának megismerésére.

A program szervezői részben a NAIK intézményi rendszerének tagjai (NAIK SzBKI, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., ZKI ZRt.), részben civil szervezetek (Mathiász János Borrend, Magyar Növénynemesítők Egyesülete), illetve támogatást nyújt Kecskemét Megyei Jogú Város is az eseményhez. Ugyancsak közreműködtek a gabona-, malom- és sütőipar vállalatai (Szegedi Sütödék Kft., Félegyházi Pékség, Első Pesti Malom). A rendezvényt szintén támogatta az Agrárminisztérium is.

A résztvevők és a kiállítók között köszönthettük a felvidéki, erdélyi és vajdasági kollégákat is, akik előadással és termékbemutatóval járultak hozzá a programhoz.

A rendezvény védnökei Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony (Kecskemét Megyei Jogú Város), Rideg László elnök úr (Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés) és Dr. Gyuricza Csaba főigazgató úr (NAIK) voltak.

Az eseményen részt vettek a megyei és városi társadalmi szervezetek, országos szervezetek képviselői, a társintézmények, a szakigazgatás munkatársai, a térség szakemberei, felsőoktatási intézmények munkatársai és hallgatói, valamint a szakmai rendezvény és a termékbemutató iránt érdeklődő nagyközönség.

A rendezvényt Dr. Balla István a NAIK megbízott stratégiai főigazgató-helyettese nyitotta meg köszöntő beszédének megtartásával. A konferencia előadásainak vezérfonala idén is a "sokszínűség" volt, ami a hazai malomipar fejlődésétől az egészséges gabona-alapú táplálkozáson, a biotermékek és különleges borok termelésén keresztül a bor és a hal, valamint a bor és a gasztronómia kapcsolatán át, széles területet ölelt fel.

A program meghatározó része a termékáldás, amelynek keretében termények és termékek, az új kenyér, szőlő és bor került megáldásra. A termékáldást Szabó Sándor tárogatóművész felvezetője és záró száma keretezte. A termék-bemutatón bor- és csemegeszőlő-fajtákat, belőlük készült mustot, korszerű kenyérféleségeket, sütőipari termékeket, újdonságokat kóstolhattak az érdeklődők. A Mathiász János Borrend szervezésében bemutatásra kerültek a városi borverseny aranyérmes, díjnyertes borai, köztük Kecskemét Város Bora, a borrend Zászlós Bora is, valamint a határon túli kollégák termékei.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.