2019. június 26-án került sor a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás K+F kísérleti borainak bírálatára. A bírálat során, mintegy 45 kísérleti bortétel került a poharakba, valamint 8 pálinka tétel bemutatására is sor került.

A résztvevő szakemberek első körben az Olasz rizling klónok, valamint a Kéknyelű és Juhfark fajták klónjainak mikrovinifikációs tételeit kóstolták. Ezt követően a Kéknyelű és Generosa fajták fajélesztős kísérleti eredményeit bemutató tételek kerültek a poharakba, majd a szünet előtti bírálatot a Badacsony hibridsorozat fajtái zárták.
A szakmai program folytatásaként, a fajtaérték kutatási téma keretein belül különböző fajtákból készített gyöngyözőborokat bíráltak a jelenlévők, majd a Szürkebarát, Olasz rizling és Rózsakő fajták késői szüretelésű, valamint DMR technológia alkalmazása melletti tételei kerültek kóstolásra.
Különleges szakmai élményként említhetjük a bírálat végén kapott nyolc tételből összeállított pálinka kóstolót, amelynek alapját félig a Badacsonyi fajták biztosították.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A 2020. február 25-én megtartott rendezvény témái a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A témák a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, a szőlő növényvédelme, a szőlészetben alkalmazott digitalizáció, a szőlő kondíciója, az évjárat borászati tapasztalatai, a hegyközségi rendszer működése, a támogatások kérdéseit ölelték fel. A rendezvényen 5 előadás hangzott el.