Kettős megemlékezés a NAIK SzBKI Kecskeméti Kutató Állomásán
2019. december 6., péntek, 10:10

2019. december 3-án kettős megemlékezésre került sor Kecskeméten.

135 éve született Kocsis Pál szőlész, növénynemesítő, számtalan hazai szőlőfajta létrehozója, amelyből a legismertebb az Irsai Olivér. Emlékére koszorúzásra került sor sírjánál, a kecskeméti temetőben. A megemlékezés a Kutató Állomáson folytatódott, ahol Dr. Hajdu Edit nyugalmazott növénynemesítő emlékezett meg a nagy elődről. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták az Állomás parkjában álló Kocsis Pál emlékművet.

A rendezvény másik programja a Katona István Emlékdíj átadása volt. Katona István szőlészként, vállalatvezetőként és fáradhatatlan szervezőként évtizedeken át dolgozott a magyar szőlő- és borágazat felemelkedéséért. Az ő emlékére alapította a Magyar Borok Háza Alapítvány a Katona István Emlékdíjat, amelyet 2019-ben két kollégánknak adományozták: Dr. Májer János intézetigazgatónak, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vezetőjének és Keresztes Józsefnek a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa nyugalmazott titkárának. Mindketten több évtizedes, az ágazat fejlődése érdekében kifejtett eredményes munkájukért részesültek az Alapítvány kitüntető figyelmében.

A rendezvény befejező részében Kocsis Pál legeredményesebb fajtájának, az Irsai Olivérnek boraiból kóstolhattak a résztvevők.

A rendezvényen számosan képviseltették magukat: Kecskemét Megyei Jogú Város, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, a Kunsági, a Hajós-Bajai és a Csongrádi Hegyközségi Tanács, a Kocsis Pál Szakiskola és Szakgimnázium, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, a Magyar Borok Háza Alapítvány, a Mathiász János Hegyközség, a Mathiász János Általános Iskola és a Mathiász János Borrend, valamint a Kutató Állomás munkatársai. Ugyancsak jelen voltak Kocsis Pál leszármazottai.

A rendezvény a NAIK SzBKI Kecskeméti Kutató Állomás, a Mathiász János Borrend és a Magyar Borok Háza Alapítvány közös rendezésében valósult meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.