Generosa szakmai nap Kecskeméten
2018. június 26., kedd, 09:09

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének Kecskeméti Kutatóállomásán immár ötödik alkalommal rendezték meg június 21-én a Generosa szakmai napot. A rendezvény célja minden évben az 1995-ben minősített borszőlő fajta szőlőtermesztők és borászok számára történő népszerűsítése, évjárati jellemzése, termesztési és borászati tulajdonságainak bemutatása.

Szabó Attila állomásvezető és Dr. Májer János intézetigazgató köszöntői után az intézet munkatársainak előadásai hangzottak el. Dr. Németh Krisztina mutatta be a Generosa fajta szőlészeti sajátosságait 2015-2018 évekre vetítve. A fajta nagy termőképességű és még a szélsőséges évjáratokban is megfelelő cukor és savtartalmú termést hoz. Azonban az egyes évjáratok hatásaként, mind a fajta fenofázisai, így a szüret ideje is korábbra tevődnek, így oda kell figyelni a szőlőtermesztőknek az ehhez kapcsolódó munkacsúcsokra és a növényvédelemre. A szőlőtermesztési tulajdonságokat kiegészítendő, Kővágó Róbert ismertette az Állomáson az utóbbi három évjáratban készített Generosa borok paramétereit, kiemelve a borban az alkoholos erjedés során termelődő aroma komponenseket.

Egy új fajta piacra történő bevezetése és elterjesztése igen nehéz, még a pozitív tulajdonságai ellenére is. Bár a termelők nagy kedvvel telepítik az Ezerjó és Piros tramini szülőktől származó, fűszeres fehérbort adó szőlőfajtát jelenleg négyszáz hektáron, a boltok polcain nem sok Generosa bort találunk. Inkább a helyi értékesítés és a házasításokban való felhasználás a jellemző. Éppen ezért az idei évben – rendhagyó módon – nem borversenyen mérték össze a szakemberek a különböző termőhelyekről, pincészetekből származó Generosa borokat, hanem a részvevők egy interaktív borértékelésben dolgoztak együtt. Ennek célja a bor sokszínűségének és technológiai irányainak bemutatása és meghatározása volt, bátorítva a borászokat, hogy a Generosa szőlőt önálló termék készítésére, minőségi palackozott borként való értékesítésre használják. Húsz bortétel került értékelésre a Hajós-Bajai, Kunsági, Badacsonyi borvidékekről, melyek között a friss gyümölcsös, reduktív száraz, a fahordós érlelésű és a kései szüretelésű, desszert borok bizonyították a fajtában rejlő lehetőségeket.

A különböző termőhelyi adottságok mellett készített Generosa borok igen eltérő karakterűek voltak. Többek között a Szemerey Pincészet, a Frittmann Borászat, a Vassbor Kft., Sinkovicz és Kiss Borászat, Szentpéteri Borpince, Font Pincészet, SZBKI badacsonyi és kecskeméti borokról kapott értékelésekből az érzékszervi profil mutatja a termesztés és technológia jelentőségét, valamint a fajta létjogosultságát a minőségi borkészítésben.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.