Generosa Szakmai Nap 2019.
2019. július 4., csütörtök, 15:02

A Generosa Szakmai Nap 2019. június 18-án, hatodik alkalommal került megrendezésre a NAIK SzBKI, a Mathiász János Borrend és a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának együttműködésében Kecskeméten az SzBKI Kecskeméti Kutató Állomásán.

A Generosa Nap célja minden évben az, hogy a fajtával kapcsolatos, újabb kutatási eredmények, termesztési és borászati tapasztalatok közvetlenül is eljussanak az érdeklődőkhöz, akik elsősorban a fajtával foglalkoznak vagy azzal kívánnak foglalkozni.

2019-ben elsősorban a Kunsági borvidék termelői képviseltették magukat, de eljöttek a Móri és más borvidékek szakemberei is, valamint a kutatás, az oktatás, az ágazati szervezetek munkatársai is.

A programot Dr. Májer János intézetigazgató nyitotta meg. Az idei programban is helyet kapott egy átfogóbb bevezető előadás, amely elsősorban a borok esetében alkalmazott földrajzi árujelzők hazai rendszerének megújításával foglalkozott. Ugyanakkor kitért arra a lehetőségre is, hogy a fajta hogyan illeszthető be ebbe a rendszerbe. Ennek a jelentősége részben piaci, részben a fajta marketing szempontjai miatt is nagy. Az előadás gondolatébresztőként is szolgált, mivel a részletes módosítások elsősorban a helyi termelői közösségek döntésétől függ (Dr. Györe Dániel).

Az 2018-as évjárat tapasztalatai szintén bemutatásra kerültek, elsősorban borászati szempontból. Új kutatási terület a fajtával végzett élesztőkísérlet, amelynek során vad és szelektált törzsek hatását vizsgálják a borok analitikai és érzékszervi tulajdonságaira. Ez a munka párhuzamosan folyik a Badacsonyi és a Kecskeméti Kutató Állomáson. Ugyancsak folytatódott a fajta aromavizsgálata, ami elősegíti a minél pontosabb érzékszervi leírását a Generosa-boroknak (Kővágó Róbert).

A fajta egyre több borversenyen jelenik meg és egyre ismertebb a bírálók körében. A rövid áttekintés az elmúlt évek eredményeiről arra enged következtetni, hogy a fajta egyre sikeresebben szerepel a megmérettetéseken, ami részben a termelők tapasztalatainak növekedését, részben a fajtában rejlő lehetőségeket mutatja (Kisari István).

A 2018-ban megrendezett ötödik Generosa Nap során közös borbemutatóra került sor, aminek során mintánként egy-egy profilanalízis készült a borokról. Az idei borbemutató egyfajta bevezetőjeként került sor a korábbi eredmények ismertetésére (Keresztes József).

A szakmai nap zárásaként 17 borminta került a poharakba, amelyet közös kóstoló keretében értékeltek a résztvevők. Egyrészt a jelenlévő termelők mutatták be termékeiket, másrészt egy szakértőkből álló elnökség értékelte a borokat (Bányai Gábor, Sáfrán András, Frittmann János).

A Generosa fajta még inkább az útkeresés állapotában van, amit jól mutattak a különböző termőhelyekről és a termelőktől származó, néha nagyon eltérő karakterű termékek is.
A benne rejlő potenciál lehetővé teszi többféle termék előállítását (friss illatos és gyümölcsös bor, hordós érlelés, kései szüret, stb.), de mind technológiai, mind piaci szempontból (pl. közös marketing) további feladatokat jelent minden érintett számára. Emiatt is szükség van a hasonló rendezvények megtartására a jövőben is.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.