A NAIK SzBKI Badacsonyi Kutató Állomásán június 27-én került sor a kísérleti borok bírálatára. A bírálaton a társkutató intézetek, a szőlészet-borászathoz kapcsolódó egyetemi tanszékek és az ágazatban dolgozó szakemberek vettek részt A bírálat során 52 kísérleti tétel került a poharakba, köztük a meggybor készítésére irányuló kutatási téma mintái is.
A résztvevők a fajtaérték kutatás, a klónszelekció és szőlészeti-borászati technológiai kísérletek eredményeit bemutató kísérleti borokat bírálták.
A klónszelekciós téma keretében Olasz rizling, Szürkebarát és Kéknyelű klónok és klónjelöltek kerültek értékelésre. Az Olasz rizling esetében a B. 20/16 és a B. 20/7 emelhető ki a sorból. A Szürkebarát esetében a B. 10/10 kapta a legmagasabb pontszámot, míg a Kéknyelű esetében a piros héjszínű változat pohárban is megjelenő bora került az érdeklődés középpontjába.
A szőlőtermesztési technológia kísérletek közül a különböző zöldmunkák alkoholtartalmat csökkentő kísérlet borai, egy ökológiai termesztésben is felhasználható huminsav alapú készítmény hatásvizsgálatát célzó, valamint az un. D.M.R. kísérlet borai kerültek bírálatra.
A borászati technológiai kísérletek közül az MBK-val közös fajélesztős témánk Kéknyelű fajtával végzett erjesztési tételei és egy Juhfark fajtával végzet mustkezelési kísérlet borait bírálhatták a résztvevők.
A fajtaérték kutatási témánk boraiból az intézeti vonatkozású fajták és különböző illatos fajták összehasonlítása volt a két bírálati sorozat témája. Az intézeti vonatkozású fajták közül a Zeus emelhető ki, valamint nagy meglepetést keltett az immár Badacsonyban is termő ültetvénnyel rendelkező Generosa fajta bora.
A borbírálat végén, ráadásként a résztvevők megkóstolhatták a VinAgora nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott és a természetes borkülönlegességek kategóriájában a Champion díjat is elnyerő 2015-ös évjáratú kései szüretelésű Szürkebarát bort is.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A 2020. február 25-én megtartott rendezvény témái a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A témák a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, a szőlő növényvédelme, a szőlészetben alkalmazott digitalizáció, a szőlő kondíciója, az évjárat borászati tapasztalatai, a hegyközségi rendszer működése, a támogatások kérdéseit ölelték fel. A rendezvényen 5 előadás hangzott el.