Balatoni Borok Versenye 2019. Legjobb a legjobbak között
2019. június 21., péntek, 08:30

A Balatoni Szövetség 2019. május 16-án XVII. alkalommal szervezte meg a - Balatoni Borrégió régiós borversenyét - a Balatoni Borok Versenyét. A verseny védnöke dr. Nagy István agrárminiszter, a szakmai védnök pedig a Balatoni Borrégió Tanácsa volt. A Balatoni Szövetség partnere a lebonyolításban Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség volt.

A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2019. elismerést a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet képviseletében Dr. Szőke Barna borász vette át a díjátadó ünnepségen.


A bírálat során – amelynek helyszíne a balatonfüredi Hotel Annabella volt –3 nagyarany, 41 arany, 93 ezüst és 18 bronz minősítés és 1 okleveles elismerés született. A versenyre olyan – a Balatoni Borrégió hat borvidékéről származó- borokkal lehetett nevezni, amelyek a hegyközségi vagy borvidéki borversenyeken legalább ezüst, illetve arany minősítést értek el. Idén 42 termelőtől 156 minta érkezett. A minták jellege szerint bíráltak 102 fehér, 30 vörös, 13 rozé, 8 gyöngyöző bort és 3 pezsgőt.

A borok minősítését hat bíráló bizottság végezte. A bizottságokban balatoni borászok mellett a Pannon Egyetem oktatói, illetve borászati szakírók kaptak helyet. A bíráló bizottság elnöke Kocsis László, a Pannon Egyetem, Georgikon Karának Kertészeti Tanszékének vezetője volt.

A díjkiosztó ünnepségre 2019. május 30-án a tihanyi Rege Cukrászdában került sor, amelyen kiosztották a verseny 2019. évi fődíjas borainak járó elismeréseket.

A Balatoni Borrégió:

Legjobb Fehér Bora: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Olasz rizling 2016

Legjobb Vörös Bora: Bujdosó Pincészet Kokas Merlot 2015

Legjobb Rozé Bora: Rád-Vin Kft. Rádpuszta Pinot noir rozé 2018

Legjobb Pezsgője: Garamvári Szőlőbirtok Prestige Brut Pinot noir 2014

Legjobb Desszert Bora: Bujdosó Pincészet  Aranyhíd Sárga muskotály 2018

Különdíjakat is kiosztottak az eseményen. A Balaton Fejlesztési Tanács különdíját a Koczor Pincészet 2017-es Furmint bora, a Társadalmi Zsűri különdíját Szászi Endre (Szigliget) késői szüretelésű Zeus bora, a Balatonfüred-Csopaki Hegyközségi Tanács különdíját a Szabó és Fia Borpince kapta.

A Nők a Balatonért Egyesület különdíjat ajánlott fel egy kiemelkedően szereplő női borász számára, amelyet ez évben Nikl Olga a balatonboglári Rád-Vin Kft. borásza kapta meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.